Waarom je hoaxen beter niet kunt delen.

 

12 april 2018

Facebook is een leuk iets. Je hebt contact met mensen, je kunt het als een soort van agenda gebruiken en je vergeet zelfs de jarigen niet meer. Maar het wordt ook gebruikt om mensen te manipuleren door bijvoorbeeld op hun gevoel of geweten of goedgelovigheid te werken. Dit wordt gedaan door middel van hoaxen, clickbaits, phishing etc.

Soms heeft het delen van een hoax geen (nare) gevolgen. Maar soms wel.

Een hoax is een onzin verhaal. Je hebt verschillende soorten hoaxen. Ik zal er een paar noemen:

Je kunt een hartaanval tegengaan door te hoesten. Hoesten kan het juist verergeren. Net zoals het verhaal dat je met een naald iemand kunt redden van een beroerte. Ook onzin.

Verder heb je de zogenaamde sick child berichten. Het kind zal vast wel ziek zijn maar het verhaal eronder is een verzinsel. Zo komen ook vaker berichtjes voorbij van meisjes met bijvoorbeeld maar 1 been waarvan hun vriendje of moeder zou zeggen dat niemand ze mooi vind. Vaak zijn deze meisjes model en zijn deze foto’s van internet gepikt.

Laatst kwam ik een foto tegen van een oude man en een jong meisje. Er werd gezegd dat het een stelletje was. Je wilt de reacties van de mensen echt niet weten. Als ze verder gekeken hadden dan hun neus lang was en de foto even hadden gecheckt op google (kan dat ook? Ja, dat kan ook) hadden ze kunnen zien dat het een opa met zijn kleinkind was.

Ook heb je de bangmakerijen over kinderlokkers in witte busjes, hondziekmakende swiffers, bepaalde mensen die je niet zou moeten toevoegen aan Facebook omdat ze je profiel dan gaan hacken etc. etc. En natuurlijk bestaan kinderlokkers echt. Vast ook nog wel in witte busjes. Maar onnodig paniekzaaien is niet nodig.

En de haatzaaiberichtjes die worden verspreid vind ik persoonlijk walgelijk. Je kunt best een hekel aan iemand of een hele groep mensen hebben maar is het dan nodig om mensen tegen ze op te hitsen door middel van leugens? Ik vind dat zwak. Vaak gaat het over onderwerpen die op dat moment actueel zijn zoals vluchtelingen, Sylvana Simons, Zwarte Piet, en ga zo maar door.

En niet te vergeten de berichtjes van de overleden filmsterren. Kijk eerst even op Wikipedia of bij nu.nl of iemand echt dood is want de meeste mensen zijn inmiddels al 3 keer overleden.

En dan heb je nog de berichtjes over pensioenen, het betalen van facebook, salarissen van bepaalde mensen en andere dingetjes.

Ondertussen genoeg voorbeelden van hoaxen.

Hoe herken je ze?

Het bevat meestal 1 of meer van de onderstaande teksten: Dit is geen grap. Deel dit met al je vrienden. Dit is mij laatst ook overkomen. Waarschuwing. Pas op! De politie is hiervan op de hoogte. Het is zelfs op tv geweest

Het is geschreven in slecht Nederlands. Er is geen verwijzing naar een betrouwbare bron. Er wordt geen datum genoemd. Het wordt gedeeld door iemand die het niet zelf heeft meegemaakt. Het bericht is niet verschenen op andere media als radio of tv. Er wordt verwezen naar een autoriteit (politie, een arts, de Telegraaf) maar dit is niet te controleren

In het geval van het delen van de gezondheidsmails kan het dus desastreuze gevolgen hebben. In het geval van het meisje met haar opa kan het zijn dat ze misschien gepest wordt of uitgescholden voor golddigger. Het moet je eigen kind maar zijn die door het slijk gehaald wordt omdat iemand met een zieke geest (die zijn naam er niet bij durft te zetten) zich aan het vervelen is en plaatjes pikt van internet en er zelf een tekst bij verzint.

Mocht je nog steeds twijfelen over het waarheidsgehalte van een bericht kun je altijd controleren bij onderstaande sites.

https://www.facebook.com/Hoaxmelding/https://www.facebook.com/dehoaxwijzer/Deze heb ik tevens ook als bron gebruikt.

Helaas worden oude (vergeten) hoaxen weer uit de kast gehaald zodat de hoaxwijzer achter de feiten aanholt. Al zie je het vaak aan de datum. En iedere keer als je zo’n bericht deelt, liked of erop reageert zien mensen dat en de leugens verspreiden zich weer verder.

En natuurlijk moet iedereen zelf weten wat hij/zij deelt, want je kunt niemand verbieden om hoaxen te delen maar je doet er niemand een plezier mee als je hoaxen deelt. Alleen de maker ervan.

En het is een kleine moeite om het te checken. En het voorkomt ook de nodige ergernis.