Te pas en te onpas

 

8 april 2021

Er zijn best een aantal woorden die door sommige mensen te pas en te onpas worden gebruikt.

Het woord narcist is daar een voorbeeld van, terwijl niet iedere hufter of hufterin een narcistische persoonlijkheidsstoornis hoeft te hebben.

Het woord racist is ook zo’n woord. Racisme is een kwalijke zaak maar om het woord zomaar te gebruiken is net zo goed een kwalijke zaak. Bij de supermarkt om de hoek werkte een meisje van Marokkaanse afkomst en die wilde geen vakken vullen omdat ze dat racistisch vond. Het was volgens mij racistisch geweest als zij als enige of als alle medewerkers van Marokkaanse afkomst moesten vakken vullen en de medewerkers van Nederlandse afkomst niet.

Net zo goed als dat ik het vreemd vind dat er een vertaaldebat losbarstte omdat Marieke Lucas Rijneveld het gedicht “The hill we climb” van Amanda Gorman zou gaan vertalen. Op verzoek van de schrijfster nog wel.

Is het dan omdat ze de goede achtergrond niet heeft? Juist als “tussenmens” zoals ze zichzelf noemt, behoort ze toch ook tot een minderheid die niet (altijd) begrepen wordt.

Of dat nu in boeken, series en films delen van de “geschiedenis” gewist moeten worden omdat het niet meer van deze tijd is. De geschiedenis is niet altijd fraai. En bepaalde stukken van de gehele geschiedenis wil je ook niet meer herhaald zien. En welke dat zijn, mag je zelf invullen. Maar je kunt er wel van leren hoe het niet moet. Want ik schaam me soms echt dood om mens te zijn.

De bijbel staat vol gruwelijkheden. Waarom wordt deze dan niet herschreven?

En nog steeds gebeuren er overal vreselijke dingen overal op de wereld. Zullen we het nieuws dan ook maar niet meer uitzenden dan?

Verder zie ik het woord pedofiel ook vaker langskomen. Op de eerste plaats vraag ik me af of die mensen het verschil wel weten tussen een pedofiel en een pedoseksueel. Maar dan nog is het niet een woord wat je zomaar kunt gebruiken.

Bilal Wahib van de serie Mocro Maffia had laatst een streek uitgehaald met een minderjarig jongetje.

Als het jongetje zijn geslachtsdeel zou laten zien, dan kreeg hij geld.  Hij deed dat maar hij kreeg geen geld omdat zijn penis niet kan kijken. Natuurlijk is het een vernederende rotstreek van een paar gasten die hun verstand niet gebruikten en ik vind het ook wel terecht dat hij en zijn collega daar straf voor moeten krijgen maar ik denk niet dat ze deze jongen hebben uitgezocht op zijn leeftijd.  Hij was zoals ze zeggen op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Het had ook een jongen van 18 kunnen zijn.

Een ander woord wat ik laatst voorbij zag komen, is fatshaming.  Fatshaming is het (openbaar) uitschelden, vernederen, discrimineren van mensen met overgewicht.

Laatst zag ik op Facebook een bericht waarin een gezonde levensstijl gepromoot werd. Iemand zei als reactie dat deze mensen aan fatshaming deden.

Dus omdat er mensen zijn die overgewicht hebben door een ongezonde levensstijl mag je geen reclame meer maken voor gezond eten of voor sporten?

Iemand uitschelden voor zijn gewicht is not done maar om net te doen alsof overgewicht gezond is, help je mensen volgens mij ook niet mee.

Niet iedereen heeft overgewicht door verkeerde voeding of te weinig beweging.

Maar het is wel zorgwekkend dat meer dan de helft van de Nederlanders overgewicht heeft.

En je kunt me niet wijsmaken dat al deze mensen een ziekte hebben die overgewicht veroorzaakt.

Maar het is wel bewezen dat een groot deel van alle ziektegevallen komt door een ongezonde levensstijl. Ook wel welvaartsziekten genoemd.

Je hoort mensen vaker zeggen dat je ook ziek kunt worden als je gezond leeft. Jezelf een excuus aanpraten om gewoon te blijven doen wat je altijd al deed is makkelijker dan je levensstijl omgooien. Ik wilde ook niet stoppen met roken omdat ik bang was om dik te worden. Vervolgens wilde ik niet minderen met suiker eten omdat ik daar chagrijnig van zou worden. Want ik had mezelf wijsgemaakt dat ik niet zonder (veel) suiker kon.

Maar als je bijvoorbeeld gaat kijken naar de mensen met longkanker schijnt dat meer dan 80% van de gevallen de mensen roken of gerookt hebben.

Longkanker komt bij mensen die vlak bij Tata steel (hoogovens) in IJmuiden wonen ook veel vaker voor dan bij mensen die niet bij Tata Steel wonen.

En natuurlijk roepen de werknemers dat er weinig tot niks aan het handje is omdat ze bang zijn dat ze hun baan kwijtraken. En dat als mensen daar problemen mee hebben, dat ze dan maar ergens anders moeten gaan wonen. Dus in plaats van de veroorzaker is opeens de persoon die er ziek van wordt het probleem. Dat vind ik erg gek. Terwijl er van alles aan gedaan zou kunnen worden om het bedrijf gezonder te maken. Zonder dat dat ten kostte gaat van de werkgelegenheid.

We hebben allemaal wel een familielid gehad die rookte als een ketter en die 95 is geworden.

En je kunt natuurlijk ook wel zeggen dat we al bijna niks meer mogen. Toen ik nog rookte zei ik ook vaker: dan weet ik tenminste waar ik aan doodga. Eigenlijk is dat gewoon een belediging voor mensen die doodgaan of heftig ziek zijn zonder er zelf aan meegewerkt te hebben.

Op dit moment leef ik gezond(er) maar ik heb niet het gevoel dat ik iets mis of dat ik mezelf iets ontzeg.

Voor mij is het meer het tegenovergestelde. Met Pasen heb ik ook gezondigd maar het voelde ook als een soort van aanslag op mijn lichaam want ik had het gevoel alsof ik mezelf helemaal volgepropt had. En dat terwijl ik een heel stuk bewuster gezondigd heb, dan ik voorheen deed.

Vroeger had ik dagelijks het gevoel dat ik een voetbal had ingeslikt. Mijn buik zat in de weg als ik in bed lag. Maar met lichamelijk ongemak leer je vanzelf omgaan. Ik zag ook niet echt de noodzaak om er iets aan te gaan doen.

En nu dat ik wel beter voor mezelf zorg, merk ik wel dat het niet overal als vanzelfsprekend gezien wordt  want op ieder feestje staat de tafel vol met chips, nootjes, worst etc. 

En dat als je een stuk koek afwijst, dat er dan gezegd wordt, ach 1 stukje kan echt geen kwaad.

Suiker, zout en ongezonde vetten zijn zo geïntegreerd overal dat het gek gevonden wordt als je besluit om er nee tegen te zeggen.

En dat als je bewuster met je eten omgaat en daar dan op een positieve manier over praat, zonder mensen met overgewicht te benadelen, dat je dan gezien wordt als een fatshamer.

 

Als je jezelf ook maar een beetje leuk vindt, dan probeer je toch zo goed mogelijk voor je zelf te zorgen? Ben ik raar omdat ik zo denk of is de wereld raar?

 

Bronnen:

https://www.rokeninfo.nl/effecten/kanker

http://health.gov.sr/actueel/2021/wereld-kanker-dag-04-februari-2021

https://psychologievansucces.nl/wat-zijn-welvaartsziekten/ Dit is een artikel uit 2016 maar nog steeds relevant.