Gender en geaardheid
16 februari 2018
Nog steeds zijn er mensen die het verschil niet weten tussen gender en geaardheid.Ik wil niet zeggen dat ik een expert ben maar misschien dat ik het daarom op een begrijpelijke manier kan uitleggen. Op- en aanvullingen zijn welkom.
Niet alles zal (uitgebreid) ter sprake komen maar ik vind het belangrijk om het wat uit de taboesfeer te halen. Want in de ogen van bepaalde personen is iedereen die niet hetero is, ziek, gestoord of onnatuurlijk. Dat zijn meningen en die mogen bestaan. Al hoef ik het daar natuurlijk niet mee eens te zijn. Want welke geaardheid of gender iemand ook heeft, we zijn allemaal mensen.
Iedereen heeft bij de geboorte een lichaam. Een vrouwelijk lichaam of een mannelijk lichaam. Een hermafrodiet heeft vrouwelijke en mannelijke geslachtskenmerken. Maar dat is hoe het eruit ziet en dat staat los van gender. Gender is niet hetzelfde als biologisch geslacht. Sekse is het biologisch geslacht. Gender is het sociaal geslacht.
Mannen die als man geboren zijn en vrouwen die als vrouw geboren zijn noemen we binaire genders.
De rest valt onder de non binaire genders. Hieronder wat uitleg in hopelijk begrijpelijk Nederlands.
Je kunt geboren worden met een mannenlichaam maar je toch een vrouw voelen maar je kunt ook geboren worden met een vrouwenlichaam en je een man voelen. Dit noemen ze transseksuelen oftewel transgender. Niet te verwarren met een travestiet want die kleedt zich alleen maar als iemand van het andere geslacht. Het wilt niet zeggen dat die persoon het gevoel heeft dat hij/zij in het verkeerde lichaam zit. Al kan dat natuurlijk wel.
Genderfluid wilt weer zeggen dat iemand zich het ene moment vrouw voelt en de andere moment een man. Fluid wilt zeggen vloeibaar. Dus je vloeit een soort van over van het ene geslacht naar het andere.
Een non-gender of a-gender ook wel genderloos genoemd, voelt zich geen man maar ook geen vrouw.
Een polygender voelt zich meerdere geslachten op hetzelfde moment. Een andere benaming hiervoor is bigender, pangender of trigender.
Al deze mensen worden waarschijnlijk ook wel eens verliefd en/of ze hebben seks. Op wie je verliefd wordt of tot wie je je aangetrokken voelt, valt dan onder geaardheid.
Er zijn mensen die denken dat geaardheid een keuze is maar volgens vele onderzoeken is het aangeboren.
Als je heteroseksueel bent dan val je op iemand van het andere geslacht. De homoseksueel die valt op iemand van het eigen geslacht. En een
aseksueel voelt zich tot niemand lichamelijk aangetrokken. Natuurlijk kunnen ze wel verliefd op iemand worden. Niet te verwarren met frigiditeit. Want dat is een medische aandoening.
Als je biseksueel bent dan val je op mannen en vrouwen. Je hoort mensen regelmatig zeggen dat biseksuelen gewoon geen keuze kunnen maken tussen een man of een vrouw. Persoonlijk vind ik dat onzin.
Bi-schierigen zijn nieuwgierig naar (seksuele) interactie met een geslacht wat normaal niet hun voorkeur zou hebben.
Heteroflexibel en homoflexibel bestaat ook nog al heb ik geen idee wat dat precies inhoudt. Ik denk dat het mensen zijn die wel eens een “uitstapje” maken buiten hun gewoonlijke voorkeur.
Iemand die panseksueel of omniseksueel is, valt op mensen ongeacht welk gender ze hebben.
En dan hebben we nog demiseksueel , polyseksueel , sapioseksueel, queer en wie weet wat ik nog gemist heb, terwijl ik mijn Fregglegrotje aan het vertoeven was. Dat ga ik verder niet uitleggen want daar hebben ze google voor uitgevonden.
En voor iedereen die me graag in een (seksueel) hokje wil duwen. Ik ben (een) Lanus en ik val op mensen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb