Een beter milieu begint bij jezelf
13 mei 2021
Vanochtend werd ik om 7.00 uur gewekt door iemand op een brommer die een paar minuten door de wijk heen allerlei geluiden aan het fabriceren was. Hing, hing. Dat was het geluid dat ik hoorde. Als je daardoor niet meer kunt slapen op je vrije dag, dan lijken die paar minuten wel langer te duren.
Ik wilde toch al vroeg opstaan maar 7 uur vond ik een beetje overdreven dus ik heb gewacht tot half acht.
Zoals ik laatst al zei ben ik druk bezig met minimaliseren oftewel ontspullen. Vorig jaar toen ik niet naar kantoor mocht in verband met Corona ben ik begonnen met fase een. Inmiddels ben ik bezig met fase drie, vier en vijf tegelijk. Ze zeggen dat je dat het beste kamer voor kamer moet doen.
Op de een of andere manier zie ik van alles wat weg kan. Het is een beetje aan verslaving geworden.
Daarbij hoort dus ook het opruimen van je overbodige rommeltjes op de digitale snelweg zoals je mail, maar ook je (externe) harde schijf en allerlei andere dingen. Het is wel belangrijk dat je van de dingen die je wilt bewaren een back up maakt.
Ik ben dus nu aan het kijken hoe ik dat het beste kan doen.
Alle fysieke papieren zooi zoals facturen, foto’s en andere papieren herinneringen ga ik uiteindelijk inscannen.
Omdat ik dus vaker dingen lees waar tips in staan over ontspullen, kom ik over vaker artikelen en blogs tegen over zero waste.
Dit wilt zeggen dat je zo weinig mogelijk afval in huis haalt en dus ook aanbiedt aan de vuilniswagen.
Zero betekent eigenlijk nul maar volgens mij is dat onmogelijk.
Als ik soms al lees dat sommige mensen op een jaar maar 1 pot of zakje met afval hebben, vraag ik me af: hoe dan?
Ik vind eigenlijk dat ik zelf best al goed bezig was door mijn afval zo goed mogelijk te scheiden en door milieuvriendelijke zakjes mee te nemen naar de winkel om mijn los fruit in te doen. Maar ik moet ook een beetje op mijn geld letten en een (plastic) zak met appels is natuurlijk vaker goedkoper. Verder probeer ik zoveel mogelijk biologisch te eten en ik eet minder vlees.
Ik neem negen van de tien keer mijn eigen bigshopper of statiegeldtas mee naar de winkel. Die liggen standaard in mijn auto. Ik heb ook laatst al mijn plastic zakken weggedaan. Je verzamelt er nogal wat in een leven.
Ik probeer om de wegwerpartikelen zoals bakpapier te vervangen door producten die ik kan hergebruiken. Natuurlijk is dat niet het enige dat ik doe maar ik wil jullie hier verder niet mee vervelen. En het is zonde van deze mooie dag om een hele opsomming te maken.
Ook klaag ik te veel over de rommel die mensen achter laten op straat en in de natuur. Maar ik doe er verder eigenlijk niks mee.
Dat is ook een beetje omdat ik het (nog steeds) vies vind om afval van anderen op te pakken.
Maar wie weet, neem ik binnenkort een zakje met wat plastic handschoenen mee om de “buit” te verzamelen.
Het enige wat ik me dan afvraag is, of mensen die de rotzooi overal neerkwakken, daar meer bewuster van worden. Of dat ze het juist wel makkelijk vinden dat het voor ze gedaan wordt. Het zou natuurlijk ook nog kunnen dat ze het niet (willen) zien. Zijn ze daar dan te lui voor of zijn ze gewoon asociaal of is het een combinatie van die twee?
Zou het helpen als je alleen al het zwerfafval van een stad zou verzamelen en bij die mensen in huis zou gooien?
Misschien vinden jullie me wel een zeur maar als een bananenschil er al een jaar over doet voordat deze helemaal verteerd is, hoelang zou een sigarettenpeuk of een kauwgum er over doen om compleet te verdwijnen?
Even wat voorbeeldjes waar ik zelf best van schrok:
- blikjes van frisdrank – het deksel (aluminium) vergaat nooit, de rest van het blikje (staal) 50 jaar!
- kauwgom – 20 tot 25 jaar
- petfles van polyester, zoals frisdrankflesjes – in de schaduw 10 jaar, in de zon 5 jaar
- sigarettenpeuken – ongeveer 2 tot 12 jaar
- kartonnen drankbeker – minstens een half jaar
- polystyreen zoals koffiebeker, patat bakje, piepschuim – enkele tot tientallen jaren
- plastic zak – 10 tot 20 jaar
- glazen fles – 1 miljoen jaar
- mondkapje- De wegwerpvariant is voor een deel gemaakt van polypropeen, een vrijwel onafbreekbaar plastic.
Zwerfafval ziet er niet alleen smerig uit maar dieren kunnen er dood aan gaan.
Toen ik nog rookte, heb ik ook de nodige peuken op straat gegooid. Beschamend maar ik kan niet in een tijdmachine stappen en ze gaan oprapen.
Als ik naar een festival ga, laat ik me ook nog eens verleiden om mijn bekertje op de grond te gooien, al gooi ik het meeste netjes in de bak. Voortaan ga ik dat dus altijd doen.
Even een klein pleidooi ter verdediging: na afloop wordt het allemaal netjes (door iemand ander) opgeruimd.
Ik heb ooit een keer na een autotreffen opgeruimd maar je wilt niet weten wat mensen allemaal achterlaten.
De toiletten zaten vol met ontlasting. Gelukkig hoefde ik dat niet op te ruimen.
Er zijn mensen een hele lange tijd bezig om dit voor jou te organiseren en dit is dan hun bedankje?
Wat kan ik zelf nog meer doen? Op mijn werk kan ik een mok gebruiken in plaats van kartonnen bekers. Ik heb glazen flessen op mijn boodschappenlijstje staan om kraanwater in te doen in plaats van plastic wegwerpflesjes te kopen.
Er zijn zat dingen die ik kan doen en waar ik best voor open sta maar sommige dingen gaan me een beetje te ver zoals oude lakens of andere stoffen uitwasbare doekjes gebruiken in plaats van toiletpapier.
Maar ik heb voor vandaag genoeg de juf uitgehangen. Dus ik ga zo lekker een ommetje maken en dan verder met opruimen.
Fijne Hemelvaartsdag!
Dit zijn de boeken die weggaan. Ik heb laatst al twee kratten met boeken weggegeven. In mijn eerste opruimfase zijn ook al de nodige dozen boeken weggegaan. En ik heb al ontelbare zakken en dozen met kleding en andere spullen weggegeven. Mocht je interesse hebben in boeken, laat het even weten. Ik heb een vriendin beloofd dat ze kan komen kijken, maar wat ze niet wit, mag je gratis op komen halen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb